Johdanto

Monopoly Big Event on yksi suosituimmista Monopoly-lautapeliin pohjautuvista online-peleistä. Löydät siitä käytännössä kaksi erilaista peliä. Toinen niistä on tavallinen kolikkopeli, jossa pääset pyöräyttämään pelin keloja perinteisen hedelmäpelin tavoin. Toinen, ns. Big Bet -ominaisuus on tyypillinen myös muille pelin kehittäjän, Barcrestin peleille. Siinä ostat kerralla viisi pelikierrosta joko 20 tai 30 euron panoksilla. Peli ottaa teemansa ainekset vanhasta lautapelistä, ja keloilla vilisevät tutut symbolit, kuten silinterihattuinen pohatta, hopeiset pelimerkit sekä hotellit. Pelin tunnelma on kuitenkin täysin erilainen. Kyseessä ei olekaan enää hidastempoinen noppapeli, jossa osa ajasta menee pelivuorojen odotteluun ja voitto selviää joskus jopa vasta tuntien päästä. Koska kyseessä on kolikkopeli, pääset jännittämään voitoista jokaisella pelikierroksella.

Odotat Monopoly Big Eventissa erityisesti ensimmäiselle, kolmannelle ja viidennelle kelalle ilmestyviä Scatter-merkkejä, sillä ne laukaisevat bonuspelit. Lisäksi, jos keloille ilmestyy kolme taloa, lukitut Wild-merkit avautuvat, joka taas vapauttaa ilmaiskierrokset. Lisäksi, jos saat kolme hotellia ilmestymään keloille, ilmaiskierrokset käynnistyvät satunnaisin Wild-symbolein. Pelissä on myös muita jännittäviä ominaisuuksia. Jos esimerkiksi onnistut saamaan ilmaiskierrosten aikana vankila-symbolin, lukitaan pienimmän voittosi symboli aina siihen asti, kunnes panostamasi kierrokset päättyvät. Pelissä pääset jahtaamaan jopa 250 000 kolikon arvoista pääpalkintoa, joka kuitenkin edellyttää suurempaa rahapanosta sekä Big Bet -ominaisuuden käyttöä. Pääset pelaamaan tätä vanhaa kiinteistöjen sijoittamiseen keskittyvää peliä nyt täysin uudella tavalla PC-tietokoneen lisäksi myös Macilla sekä Android ja iOS -pohjaisilla mobiililaitteilla.

Panokset ja voittolinjat

Pelin palautusprosentti vaihtelee sen mukaan, valitsetko pelattavaksi peruspelin vaiko isompaa panostusta vaativan BigBetin. Peruspelissä palautusprosentti on 96 % ja Big Betissä se kasvaa jopa 99 prosenttiin. Eli jos haluat olla varmempi voitoista, silloin sinun tulisi panostaa enemmän, jopa 30 euroa Big Betissä. Peruspelissä voit asettaa panoksesi 0,01 – 25 kolikon väliltä. Panostuksen jälkeen pääsetkin painamamaan Spin-painiketta, jolloin kelat lähtevät pyörimään. Peruspelin “Autoplay” -toiminnolla kelat pyörivät asettamasi kierrosmäärän verran. Monopoly Big Event on parhaimmillaan Big Bet -tilassa, sillä tällöin progressiivinen voittokerroin on aktiivisessa tilassa, mikä tarkoittaa, että voittosi voidaan kertoa 1-5 kertaa. Tällä tavoin pienetkin voittoyhdistelmät voivat muuttua muhkeaksi voittosaaliiksi.

Ulkoasu ja teema

Monopoly Big Event nojaa teemallaan supersuosittuun, klassiseen lautapeliin, joka on meille monille tuttu jo lapsuudesta. Pelin käyttöliittymä, symbolit ja sanasto on siten helppo omaksua, ja samalla vanhahtava tyyli herättää mukavasti myös nostalgisia muistoja. Kyseessä on nyt kuitenkin kolikkopeli, ja pelaaminen tapahtuu muutenkin täysin erilaisessa, virtuaaliympäristössä, josta kertovat taidokkaasti tehdyt animaatiotehosteet sekä pelitunnelmaa vahvistavat musiikki ja äänitehosteet. Taustamusiikki vie fiilikset helposti perinteisiin kivijalkakasinoihin, joka voi pidemmällä aikavälillä kyllästyttää, mutta äänet saa toki halutessa myös pois. Muutoin pelin käyttöliittymä noudattaa tyypillistä kolikkopelien ilmettä. Oikealta laidalta löydät Big Bet (suom. isompi veto), Spin (suom. kelojen pyöritys) ja Autoplay (suom. kierrosten automatisointi) -painikkeet ja panosta pääset muuttamaan vasemmalta laidalta.

Bonustoiminnot

Bonustoiminnot riippuvat siitä, pelaatko peruspeliä vai Big Bet -peliä, joista Big Betissä ne ovat paremmat. Pääset jahtaamaan isoja voittoja myös onnenpyörää pyörittämällä, joka voi tuoda sinulle uusia voittokertoimellisia pelikierroksia tai jopa viisi pyöräytystä 5-kertoimella. Lisäksi onnenpyörä voi avata Wild- ja Scatter-symbolit, jotka taas avaavat uusia bonustoimintoja. Jos esimerkiksi saat keloille vähintään kolme Big Event -symbolia, ansaitset ilmaiskierroksia. Jos pelaat peruspeliä, ilmaiskierrokset voivat avautua silloin, kun saat Big Event -symbolin keloille 1, 3 tai 5. Myös Big Betin aikana tarvitaan tämä sama yhdistelmä, mutta koska tällöin käytössä on myös Wild-merkki, tarvitset vain kolme Big Event -symbolia. Mitä enemmän saat keloille bonukset laukaisevia erikoismerkkejä, sitä paremmat bonusominaisuudet ansaitset.

Hyvät puolet

Ehdottomasti parasta Monopoly Big Event -kolikkopelissä on sen Big Bet -ominaisuus. Käytännössä ilman sitä, tästä pelistä ei kannatakaan odottaa isoja voittomahdollisuuksia. Big Bet -tilassa pelin palautusprosentti on kuitenkin 99 %, joka on huippulukema kolikkopelien sarjassa. Peli sopii pelattavaksi etenkin silloin, jos pystyt ja tohdit panostamaan rahapeliin muutamaa kolikkoa enemmän, eli Big Betin ehdottamat 20 tai 30 euroa. Vaikka panos voi tuntua kovallekin, pelin 250 000 kolikon arvoinen päävoitto houkuttaa kokeilemaan onnea, ja vaikkei pelistä aivan päävoittoa saisikaan, voi pelitilille tästä kertyä mukavankokoisia voittoja jopa viidenkertaiseksi yltävän progressiivisen voittokertoimen ansiosta. Mukavaa pelissä on myös vanhasta lautapelistä tuttu, nostalginen teema.

Huonot puolet

Monopoly Big Eventin huonoja puolia miettiessä tulee mieleen vanha viisaus: kaikilla kolikoilla on kääntöpuolensa. Vaikka Big Bet -nostaa voittomahdollisuudet huippulukemiin, se myös monimutkaistaa peliä turhaan, sillä käytännössä peruspeliä ei kannattaisi lainkaan pelata, jos haluaa jahdata isompia voittoja. Tässä pelissä pienet panokset eivät tuo kovinkaan isoja voittoja. On arvioitu, että pelibudjetin tulisi olla 200 euroa, jotta päävoitto olisi realistinen. Pelattavuuden lisäksi myös pelin ulkoasu saattaa helposti jakaa mielipiteitä. Kun joillekin pelaajille vanhasta pelistä kaivetut teemat tuovat mukavia nostalgisia muistoa, toisille taas pelin teemat saattavat tuntua tylsiltä – etenkin jos ei ole kiinnostunut rahaan ja sijoittamiseen liittyvistä teemoista. Myös pelin taustamusiikki saattaa helposti alkaa ärsyttämään.

Yhteenveto

Tässä pelissä pääset jännittämään jopa 250 000 kolikon arvoisesta voitosta. Ehtona tälle vain on, että tohdit käyttää pelin Big Bet -ominaisuutta ja panostaa peliin ehkä hieman enemmän kuin muissa vastaavissa kolikkopeleissä. Bit Bet on todellakin tämän pelin parasta antia. Pelin kehittäjä Barcrest on onnistunut luomaan yhden suosituimmista Monopoly -teeman ympärille rakennetuista kolikkopeleistä, ja jos pidät pelin rahamaailmaan liittyvästä teemasta, kannattaa kokeilla ehdottomasti, sopisiko peli sinulle. Tällä kertaa et heitäkään noppaa ja odota kavereiltasi pelivuoroa vaan koet voitot tai häviöt jokaisella pelikierroksella. Vaikka kyseessä on hieman monimutkaisempi kolikkopeli Big Bet -toimintoineen, Monopoly Big Event on kuitenkin nopea omaksua. Laita vain kelat pyörimään ja odota kohdallesi hyviä voittoyhdistelmiä.